Oplossingen voor Firewalls & Proxyservers

Om Vectorworks te installeren, je licentie voor de eerste keer na installatie te activeren of om een van de oudere updates te installeren, moét je verbonden zijn met internet. Heb je problemen met verbinden, kijk dan onderstaande parameters na.

Firewalls

Voeg deze URL’s toe aan je lijst van veilige adressen:

• activation.vectorworks.net
  • connect.vectorworks.net
  • installer.vectorworks.net
  • notify.vectorworks.net
  • release.vectorworks.net
  • api.bimobject.com
  • api.vectorworks.net
  • sso.vectorworks.net
  • site-activation.vectorworks.net

Zet deze poorten open voor alle filters / routers / firewalls:

• Poort 80 (UDP en TCP)
  • Poort 75 (UDP en TCP)
  • Poort 475 (UDP en TCP)
  • Poort 1045 (UDP en TCP)
  • Poort 1947 (UDP en TCP)
  • Poort 5053 (UDP en TCP)
  • Poort 5054 (UDP en TCP)

Proxyservers

Proxyservers en de Vectorworks-updater

Sommige installatieproblemen bij de Vectorworks-updater zijn te wijten aan een proxyserver die je verbinding onderschept. Een onderbreking door de proxyserver kan de verificatie van het serienummer beletten en zo je update doen mislukken.

Hoe weet ik of mijn probleem bij de proxyserver ligt?

De eenvoudigste manier om te achterhalen of je met een proxyprobleem te maken hebt, is door de foutmelding te lezen. Krijg je een melding als 'De proxyserver weigert verbindingen', dan wordt het probleem waarschijnlijk veroorzaakt door een proxyserver die je verbinding onderschept. Krijgt je een ander bericht, dan ligt het probleem waarschijnlijk elders.

De proxy-foutmelding verschijnt op je scherm, maar wordt ook gelogd naar het bestand 'UpdaterLog.txt'. Die log vind je in de programmamap. Als je niet zeker bent van het bericht, is het nuttig om dit logbestand te openen of de foutmelding opnieuw uit te lokken.

Is er inderdaad een proxyserverprobleem, lees dan hieronder hoe je dat oplost.

Proxyproblemen verhelpen

De eenvoudigste manier om proxy-gerelateerde problemen op te lossen is via het installatieprogramma dat je hier kan terugvinden. Je kan ook de netwerkbeheerder van je bedrijf vragen om een uitzondering te maken voor de Vectorworks-updater, zodat die de proxyserver kan omzeilen. Of je kan de update buiten het netwerk uitvoeren (bijvoorbeeld als je op een laptop werkt).

Een alternatieve oplossing is om het configuratiebestand 'VWProxy.txt' te gebruiken zodat de updater de proxy herkent. Configureer het tekstbestand in overeenstemming met de omgeving waarin de updater wordt uitgevoerd. Meestal heb je hiervoor de netwerkbeheerder van je bedrijf nodig, die de specifieke kenmerken van het adres, de poort, het type en andere instellingen van de proxyserver kent. Kan je geen netwerkbeheerder raadplegen, dan kan het nuttig zijn om de instellingen van je browser (Internet Explorer, Safari, Chrome, Firefox...) te bekijken om zo meer te leren over de proxyserverinstellingen.

Als de proxy-instellingen echter automatisch worden geconfigureerd, zal de updater de proxy-instellingen niet detecteren. Als de instellingen automatisch worden bepaald door een Proxy Automatic Configuration-bestand (.pac) kun je de instellingen beheren door dit bestand te downloaden.

Eenmaal geconfigureerd plaats je het bestand in de Vectorworks Gebruikersmap. Let op dat je de hoofdmap als locatie kiest en niet een van de submappen die overeenstemmen met de verschillende releaseversies (2020, 2021...). Het bestand hoort thuis in de hoofdmap: op die manier is het bruikbaar voor verschillende releases.

• Mac: (gebruikersnaam): Bibliotheek:Application Support:VectorWorks:VWProxy.txt
  • Windows: C:\Gebruikers\ (gebruikersnaam) \AppData\Roaming\Nemetschek\VectorWorks

Dit pad is weliswaar gekoppeld aan de waarde voor CSIDL_APPDATA en kan door de systeembeheerder of gebruiker worden gewijzigd. Bovendien is het mogelijk dat nieuwere versies van Windows standaard een andere locatie voorzien. Om zeker te zijn van de locatie kun je een opdrachtprompt openen en ‘echo %APPDATA%’ typen om de map met programmagegevens te vinden. Ga vervolgens verder naar ‘\ Nemetschek \ Vectorworks’. Dit brengt je naar de Gebruikersmap.

Als het VWProxy.txt-bestand op de juiste plaats staat, verschijnt bij het updaten het bericht 'Proxy-instellingenbestand gedetecteerd' in de 'UpdaterLog.txt'. Als je dit bericht niet ziet, bevindt het VWProxy.txt-bestand zich niet op de juiste plaats. Als dit bericht wel aanwezig is, en het bestand 'VWProxy.txt' correct geconfigureerd is, dan zal de update met succes worden uitgevoerd. Ontvang je nog steeds een foutbericht dat wijst op een proxyfout, controleer dan of de proxy-instellingen correct zijn.

Als de technische support je dit bestand niet kan bezorgen, kan je de volgende tekst eenvoudig kopiëren en in een tekstbestand met de naam 'VWProxy.txt' plakken:

• proxytype http
  • address 192.168.1.71
  • port 3128

# Uncomment the line below to do local dns queries, instead of on the proxy.

#dns local

# Username and Password for proxies that require it #username testuser

#password testpass

Laatste update: 22/04/2022