Compatibiliteit met Apple M1-processor

Eind 2020 introduceerde Apple de M1-processor. Toestellen met deze chip zijn intussen uitgebreid getest door ontwikkelaar Vectorworks, Inc. inzake compatibiliteit met Vectorworks.

Een goed uitgeruste M1-computer kan je gebruiken voor wat wij ‘minimum-’ en ‘basisgebruik’ noemen. In de praktijk betekent dit dat een M1-processor mogelijk is wanneer je vooral kleinere projecten ontwerpt en werkt met eenvoudige modellen met minder detaillering. Ook wanneer je af en toe ontwerpen maakt met een gemiddeld niveau van detaillering, zoals middelgrote residentiële projecten, zal je geen hinder ondervinden van je M1. We raden je in dit geval wel aan te kiezen voor een toestel met een 8 core GPU en 16 GB centraal geheugen. Zo ben je zeker van optimale prestaties. Ga je voor minder, dan zal Vectorworks trager werken en komt een optimale gebruikservaring in het gedrang.

Voor bepaalde situaties raden we het gebruik van de M1-processor op dit moment af. Modelleer je bijvoorbeeld regelmatig in 3D, ben je volop bezig met BIM, maak je de lichtplannen voor grote evenementen, werk je aan terreinmodellen voor landschapsontwikkeling of verkies je het detailniveau van de veeleisende interieurbouwer, dan kies je beter voor een alternatief. Ons supportteam denkt in dat geval graag met je mee.

Belangrijk om te weten: Vectorworks is op dit moment compatibel met de M1-processor via emulatie (Rosetta 2). Er is nog geen Universal Binary-versie van Vectorworks, maar daar wordt hard aan gewerkt. Zodra die Universal Binary-versie beschikbaar is, vervalt de emulatie-stap en zal Vectorworks op eenzelfde toestel nóg beter presteren.