De snelheid en kwaliteit van de schermweergave hangt voornamelijk af van de prestaties van de grafische kaart. Voor Vectorworks gebruik je best geen ingebouwde kaart, maar een dedicated grafische kaart met een eigen geheugen van 2-8GB of meer.

Sommige Vectorworks-functies vergen meer van de grafische hardware dan andere. De schermsnelheid en -kwaliteit die de Vectorworks Graphics Module biedt voor de weergave van plattegronden en 3D-modellen, houdt rechtstreeks verband met de snelheid, de geheugengrootte en de ondersteunde functies van de grafische kaart. Bij gebruik van de juiste hardware levert Vectorworks snelle en vloeiende prestaties. Gebruik je oudere of incompatibele hardware, dan zal je merken dat Vectorworks aanzienlijk trager werkt.

Grafische kaarten moeten ten minste macOS Metal GPI Family1 of Windows Direct X 11 ondersteunen. Kaarten die niet aan deze aanbeveling voldoen, zijn beperkt in functionaliteit en niet krachtig genoeg, vooral bij Shaded-rendering. Over het algemeen geldt dat hoe krachtiger je grafische kaart is, hoe vloeiender je met Vectorworks werkt.

Wij raden iedereen aan te controleren of de videostuurprogramma's up-to-date zijn. De meeste problemen met beeldschermen die bij ons supportteam krijgt, hebben te maken met oudere videostuurprogramma's. In het algemeen bevelen wij een recente videokaart met de nieuwste besturingsprogramma's aan boven een oude high-end videokaart met verouderde besturingsprogramma's.

Windows

Windows-gebruikers installeren de nieuwste videodrivers vanaf de website van de leverancier van hun kaart. Die installatie is vooral belangrijk bij nieuwe PC's. Na updates van het Windows besturingssysteem installeer je de nieuwste videodrivers ook best opnieuw.

Het gebruik van meerdere weergavevensters met verschillende zichtbaarheid in alle vensters kan VRAM-intensief zijn in grote Vectorworks-documenten.

Ook het rendering van schaduwen en randen is VRAM-intensief, vooral in combinatie met veel lichtpunten, afbeeldingstexturen, anti-aliasing, hoge schaduwkwaliteit en overdadige geometrie.

macOS

MacOS-gebruikers gebruiken best de laatste stabiele versie van macOS (niet-beta), aangezien macOS doorlopend verbeteringen voor videodrivers bevat. Uit onze tests is gebleken dat Metal-drivers in oude macOS-versies ernstige problemen kunnen vertonen op bepaalde specifieke videohardware. Na het updaten naar de nieuwste macOS presteerde dezelfde hardware goed en zonder problemen. Zo kunnen kleine versie-updates ook de stabiliteit verbeteren. Grafische problemen op bepaalde hardware op macOS 10.15.1, worden eenvoudigweg opgelost door een upgrade naar macOS 10.15.7. Om deze redenen raden we aan om het nieuwste macOS met je systeem te gebruiken.

M-serie en gedeeld geheugen

Apple M1 en latere M-series delen geheugen voor algemene verwerkingsprocessen en grafische processen. We raden meer geheugen aan voor deze systemen dan voor traditionele systemen waar RAM en VRAM gescheiden zijn.

macOS Metal versie nakijken

Je kunt de grafische hardware informatie bekijken door te kiezen voor Over deze Mac -> Systeemoverzicht... -> Video/beeldschermen. Op laptops met meer dan één GPU, zal het Systeemrapport de minder krachtige "geïntegreerde" video GPU tonen en vervolgens de krachtigere " afzonderlijke" video GPU. Metal compatibiliteit wordt bijvoorbeeld vermeld als: "Metal-familie: Ondersteund, Metal GPUFamily macOS 1 v4", wat betekent dat deze hardware kan worden omschreven als "GPUFamily1 v4".

Renderworks

Vereist AVX-ondersteuning op AMD- en Intel-CPU's. Renderworks werkt niet op oudere Intel-Macs die AVX-ondersteuning missen, zelfs niet als macOS 11 erop wordt geïnstalleerd via de officiële Apple-installatieprogramma's.

Grafische kaart instellen op Windows Grafische kaart instellen op macOS
Laatste update: 23/10/2023